Jubileusz w Paderku.

10 listopada w auli poznańskiego VI LO odbyła się niecodzienna uroczystość. Udział w niej wzięło ponad 200 nauczycieli związanych z oświatową „Solidarnością”. Spotkanie przygotowały wspólnie Międzyzakładowa Komisja Pracowników Oświaty i Wychowania i VI LO z okazji 25-lecia Związku. Tuż przed wejściem do auli uczniowie wręczali wszystkich uczestnikom uroczystego spotkania „po latach” pamiątkowe znaczki i płyty CD. Wielu gości z radością witało się z kolegami i koleżankami, z którymi przyszło im działać w Związku przed wielu laty. Na początku uroczystości uczniowie VI LO przedstawili wzruszający spektakl, w którym wierszem i piosenką opowiedzieli historię powstania „Solidarności”. Wszystkich obecnych na sali do głębi poruszyły padające ze sceny słowa. Zwłaszcza, że u większości młodych ludzi widać było autentyczne zacięcie aktorskie. Słowa pieśni „Mury” śpiewała już wraz z uczniami cała sala. Po spektaklu głos zabrał Jarosław Lange, który serdecznie podziękował wszystkim, którzy w ciągu ostatniego ćwierćwiecza działali dla dobra poznańskiej oświaty. W swoim krótkim wystąpieniu Karol Seifert przedstawił związek VI LO z nauczycielską solidarnością. Bo właśnie w marcu 1981 roku, w sali VI LO odbyło się pierwsze wyborcze zebranie Komisji Pracowników Oświaty i Wychowania. Dla uczczenia i upamiętnienia tego wydarzenia odsłonięto tablicę pamiątkową. Jej odsłonięcia dokonali wspólnie nauczyciel VI LO, pan Marian Operacz oraz uczeń tej szkoły, Jakub Kalina. Ważnym momentem spotkania nauczycieli było wręczenie Złotych Odznak Sekcji Krajowej Oświaty NSZZ „Solidarność”. Otrzymały je Ewa Zydorek oraz Ewa Roszyk. Obie panie były ogromnie wzruszone wyróżnieniem, podobnie z resztą jak pani Hanna Dylewicz, autorka scenariusza spektaklu, którą organizatorzy obdarowali pięknym bukietem kwiatów. Gdy wspaniale przygotowana uroczystość dobiegła końca pozostało jeszcze sporo czasu na osobiste, towarzyskie spotkania nauczycieli w salach szkolnych; był czas na pamiątkowe zdjęcia i wspomnienia. Prawie wszyscy uczestnicy jubileuszowego zebrania głośno chwalili ogromne zaangażowanie uczniów i podziwiali profesjonalizm młodych aktorów oraz podkreślali wagę takich spotkań. Spotkań, dzięki którym mogą przypomnieć sobie i innym chwile, gdy Solidarność zaczynała zmieniać Polskę.

Tekst i zdjęcia: Wojciech Miśko

Zdjęcie nr 1 Odsłonięcie tablicy pamiątkowej w auli VI LO.

Zdjęcie nr 2 Jarosław Lange, Przewodniczący MK POiW NSZZ „Solidarność”

Zdjęcie nr 3 Inscenizacja strajku w Stoczni.

Zdjęcie nr 4 Tablica upamiętniająca powstanie Solidarności Nauczycielskiej.

Zdjęcie nr 5 Odznaczone panie: Ewa Zydorek i Ewa Roszyk.