Szkolne obchody XXV-lecia NSZZ „Solidarność”

Krzysztof Kolanowski

W dzień rozpoczęcia roku szkolnego została odsłonięta w IX LO wystawa poświęcona 25-tej rocznicy powstania Solidarności. Otwiera ją cytat umieszczony zaraz przy wejściu: "Naród, który zapomina o swojej przeszłości, traci swoją tożsamość". Wydarzeniu towarzyszyły piosenki Jacka Kaczmarskiego - "Mury" i "Zbroja", wykonane przez uczniów liceum. Przecięcia wstęgi dokonali pani mgr Krystyna Hetman-Sztyma i dyrektor Ryszard Mikołajczak. Na sztalugach zostały umieszczone zdjęcia dokumentujące wydarzenia z lat 80-tych w Polsce. Można się zapoznać z ulotkami propagandowymi, plakatami, artykułami w ówczesnych gazetach. Obejrzeć można również oryginał karykatury Lecha Wałęsy wykonany przez Jacka Federowicza. A wszystko to przy dźwiękach pieśni i przemówień. Młodzież ma możliwość również zobaczyć wzór posłania jakie mieli strajkujący. Pewnie się zastanawiacie dlaczego zorganizowaliśmy wystawę. Chcieliśmy uczcić pamięć ludzi, którzy brali udział w wydarzeniach sierpniowych. Oddać hołd ich walce o wolną Polskę. Dzięki Nim możemy bez przeszkód i konsekwencji wypowiadać swoje myśli. Na wystawie pojawiły się eksponaty pracowników naszej szkoły: Andrzeja Knapika, Teresy Stanisławskiej, Piotra Kwiatkowskiego, Joanny Pohl oraz autora tych słów.

O oprawę plastyczną zadbała plastyk Grażyna Baran. Nie byłoby wystawy gdyby nie zaangażowanie się uczniów klasy IIId. To oni dostarczyli zdjęcia (z internetu), zdobyli plakaty i wspomagali tworzenie się wystawy. Atrakcją wystawy jest ścieżka dźwiękowa (przygotowana także przez uczniów klasy IIId), która towarzyszy oglądającym eksponaty. To połączenie piosenek Jacka Kaczmarskiego oraz przemówień z tamtego okresu władzy i Lecha Wałęsy. Dla uczniów została przygotowana lekcja historii o czasach sprzed 25 lat. Tej formy prezentowania Solidarności podjął się szkolny historyk Piotr Kwiatkowski. Z tej formy zdobywania wiedzy skorzystała większość klas. Było to dla nich nowe doświadczenie, które z pewnością pozostawiło wrażenie.

Zdjęcia z obchodów XXV-lecia Solidarności w IX LO w Poznaniu pochodzą ze strony internetowej liceum (www.ids.poznan.pl/lo9).