Solidarność oczami uczniów.

Gdy rodziła się „Solidarność”, ich nie było jeszcze na świecie. Ale mimo tego podjęli się trudu opisania początku lat osiemdziesiątych i dotarcia do świadectw tamtych ciekawych i ważnych czasów. Swoje prace przedstawili jako uczestnicy konkursu zorganizowanego przez Przewodniczącego Rady Miasta Poznania, Zarząd Regionu Wielkopolska i Międzyzakładową Komisję Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” oraz Poznański Oddział Instytutu Pamięci Narodowej. Tuż przed zakończeniem roku szkolnego ogłoszono wyniki konkursu "Karnawał i Post. Wielkopolska Solidarność 1980-1983".

Motywacje uczestników do wzięcia udziału w konkursie były często rodzinne, bo w wielu domach żywe są wspomnienia sprzed ćwierć wieku. O tym jak powstawała wielkopolska „Solidarność”, jacy ludzie ją tworzyli oraz czym był dla nich stan wojenny dowiadywaliśmy się z przygotowanych przez uczniów wywiadów, filmów i prezentacji multimedialnych. Komisja konkursowa przyznała dwie równorzędne drugie nagrody; zdobyły je poznanianki Monika Gromadzińska z Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych i Magdalena Chraplak z VI LO. Oprócz dyplomu zwyciężczynie otrzymały także kamery cyfrowe. Trzy trzecie nagrody stanowiły aparaty cyfrowe – otrzymały je: Aleksandra Janusz i Aleksandra Mikołajczyk z Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Lesznie oraz Joanna Nowicka, uczennica III LO w Gnieźnie. Tuż po wręczeniu nagród, Waldemar Handke, przedstawiciel IPN mówił o potrzebie gromadzenia materiałów dotyczących „zwykłych” ludzi, którzy nie przechodzą do historii, ale ich rola jest także istotna, a materiały ich dotyczące są po latach coraz trudniej dostępne. Z kolei Przemysław Alexandrowicz, Przewodniczący Rady Miasta Poznania wyraził satysfakcję z tego, że znaleźli się młodzi ludzie, którzy znajdują zadowolenie w poszerzaniu swojej, a przy tym i naszej wiedzy o całkiem nieodległych czasach, w których Polacy zmienili nie tylko bieg historii swojego kraju, ale także losy Europy.

W trakcie przygotowywania swoich prac uczniowie szkół licealnych spotykali się z uczestnikami ówczesnych przełomowych lat. Jak twierdzą, dla większości z nich spotkanie z uczestnikami wydarzeń z początku lat osiemdziesiątych było ciekawym i interesującym przeżyciem oraz szczególną lekcją historii. Organizatorzy konkursu czynią starania, by prace laureatów doczekały się publikacji.

Wojciech Miśko

Monika Gromadzińska i Magdalena Chraplak, laureatki głównej nagrody konkursu

Organizatorzy i uczestnicy konkursu w sali Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” w Poznaniu.

Uroczystość wręczenia nagród rozpoczął Bogdan Klepas, Przewodniczący Zarządu Regionu NSZZ ”Solidarność”.